Sala gruvmuseum sommarutställning

Nu när sommaren är här funderar ni naturligtvis på vilka museer ni ska passa på att besöka. Får vi rekommendera att ni som har vägarna förbi Sala stannar till på Gruvmuseet, vars sommarutställning Silverspår pågår till 30:e september. Här berättas om gruvans storhetstid under framförallt 1500-1600-talet, och alldeles gratis dessutom.

Halsjärn påträffat i en av gravarna. Dessa användes som straff för "besvärliga" personer, eller sådana som avvikit från arbetet. Foto: Ylva Bäckström

Med i utställningen finns detta år en del fynd som gjordes i forskningsgrävningarna av gravfältet. Detta projekt har letts av osteologen Ylva Bäckström vid SAU under flera år. Det har resulterat i att Ylva förra året fick doktorandtjänst från Berit Wallenbergs stiftelse för en avhandling om hälsa och liv under denna period såsom det kan utläsas ur de dödas ben. På gravfältet finns både vuxna och barn, män och kvinnor gravlagda. Vissa har uppenbarligen tillhört de lägsta samhällsskikten, men andra har definitivt tillhört de som gynnats av gruvans verksamhet. Ett av de finaste fynden var en huvudbonad med mässingsbleck som hittades i en kvinnograv och som nu är konserverat och visas på utställningen. Som konstrast mot detta finns det halsjärn som hittades i en mansgrav. Halsjärnet användes som skamstraff, t ex för de som försökte uppvigla till strejk eller protester mot behandlingen av arbetarna.

Arkeologiska undersökningar kan även tillföra historisk forskning en hel del information, inte minst för de människor som inte ingår i överklassen och de religiösa institutionerna och som därför faller lite utanför de skriftliga berättelserna annat än som notiser i domstolsprotokoll eller skattelängder. Just nu sitter Ylva och Anne Ingvarsson Sundström, som också ingår i projektet, på övervåningen på SAU och analyserar benen från undersökningarna mer ingående. Skelett må vara hårt, men i livet är det ett märkligt flexibelt material som visar spår av både arbetsrutiner, skador och hälsa i olika skeden av livet.

Om ni har vägarna förbi utställningen får ni gärna skriva en kommentar här på bloggen om hur ni uppfattade den, eller om ni har nån fråga som Ylva kanske kan besvara.

Våra tidigare blogginlägg om Sala gruvkyrkogård

Tidigare grävlogg för undersökningarna

Projektsidan för Sala

Det här inlägget postades i Förmedling, Kyrkogård, Medeltid/Historisk, Osteologi, Sala forskningsgrävning, Västmanland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *