Stenålder i Kränglan

Under bländande sol, överösta med vatten från sållen, kämpar fyra tappra SAUare genom smutsen i ett gammalt militärtövningsfält för att undersöka en ca 5000 år gammal  gropkeramisk boplats. De befinner sig strax utanför Örebro. Vid tiden då det begav sig låg denna plats vid Hjämarens strand, nu ligger den i skogen. Det var bättre förr…

Fynden pekar mot att forntidens Örebroare haft långväga kontakter både mot väster, öster och norr.  Vi hittar flinta som troligtvis kommer från västkusten och dessutom har bearbetats på det sätt västkustningarna gjorde det. Det var inte bara saker som hamnade i Örebro. Det var även idéer och sannolikt även ett inte föraktligt antal västkustningar.

Samma sak kan sägas om de nordliga och östliga kontakterna.  Den längre österut vanligt förekommande gropkeramiken tillsammans med en kvartsteknologi från norr förekommer på platsen. Även här ser vi ett inflöde av saker, idéer och människor på en strand för femtusen år sedan.

Det är med allt mer stigande spänning vi blir allt mer våta, frusna och smutsiga – och solen bländar oss, som vi har sagt förut.

Vassa artefakter. Ett tvåpoligt (?) flintspån från Kränglan

Vass artefakt. Ett tvåpoligt (?) flintspån funnet i Kränglan, tillverkat på västkustvis.

Kronologisk mix. Patronhylsor och ett flintspån.

Kronologisk mix. Patronhylsor och ett flintspån.

Det här inlägget postades i Boplats, Föremål, Förmedling, Kränglan, Närke, Populärt, Stenålder, Uppdragsarkeologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *